Arthesis и способността да гледаш на нещастието с насмешка

Arthesis Covers бяха гостите на днешната традиционна четвъртъчна закуска в Бетахаус. Занимават се с 3D принери и с изработка на протези за хора с ампутация. Правят красиви, стойностни неща. Стремят се да са достъпни за хората, които са потребители на такива продукти. Отново си спомних колко сме слепи за нуждите на хора с увреждания. Оказа се, че дори няма официална статистика за това какъв процент в България са хората с ампутации на крайници. Държавата отделя пари само за най-базовото и некачественото. Толкова има. За психическия комфорт на тези хора изобщо не става и дума, макар че, както беше уточнено, те мислят за това след време, след като се справят с мисълта за загубата. Силно ститскам палци на Arthesis да успеят, да се развият и да стават все по-достъпни за хора в ситуация, която ги поставя и физически, и психически в подобно трудно положение. Вдъхновяващи са!

Компанията се състои от трима души, започнали са преди около година. Засега работят бутиково, но се надяват да стартират масово производство, планират да разширяват екипа. Правят протези за крака, засега, надяват се да започнат да правят и протези за ръце.

Стана дума колко умения са необходими, за да изработваш такива протези – психология, техника, медицина.

Самите те споделяха, че хората, които се свързват с тях за изработка на протези, са страшно сърцати, постоянно се шегуват със състоянието си, казаха, че са научили от тях страшно много вицове за хора с ампутирани крайници, изобщо, повечето са хора със страшен дух. И наистина, дух е необходим, за да оцелееш физически и психически в подобно състояние, особено пък в България. Държавата дава около 3000 лева за изработка на протеза, за козметика и всичко, а това стига само за най-некачествените и неудобни изработки.

Очите им светнаха, когато заговориха как правят протезите според стила и интересите на човека, примерно как на един човек с мотор биха изработили протеза, която да изпъква красиво на фона на двигателя, докато кара мотора си, и други идеи. Представете си какъв психически комфорт и радост би донесло това на човек с ампутация! При положение, че обществото ни се е постарало самочувствието им да е смачкано безвъзратно!

Не си купуват 3D принтери, за да не оскъпяват и без това сравнително скъпия продукт, стремят се техните протези да станат възможно най-достъпни за повече хора.

Силно се надявам в България да има все повече такива компании и все повече хора да осъзнават необходимостта и важността от подобни инвестиции и вложения в такъв тип млади бизнеси!!!

Tribe Cells5

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: