Плаване в Хърватска

Идеята за това плаване включваше, освен чистата наслада от контакта с красотата на хърватското крайбрежие, и кратък курс по ветроходство.

Групата се раздели в 3 яхти,  които взехме под наем в град Шибеник {който майка неумишлено наричаше „Шибеняк“: „Как е в Шибеняк? Чухме, че големи дъждове валят!“ – викаше ми в ухото в единственото телефонно включване, провокирано от съобщенията за ураганни ветрове със скорост над 100 км/ч и поройни дъждове, които имахме нещастието да ни „приклещят“ за два-три дни в марината.}

До самата Хърватска стигнахме с микробус, удобно и приятно, ако се изключат изявите на шофьора към фирмата-превозвач, който за да пести гориво се движеше с 60 километра в час по магистрала и който успя, при наличието на джи пи ес, хартиена карта и един навигатор, да обърка пътя няколко пъти и дори в един прекрасен миг да ни подкара на заден по магистралата!

От момента на качването по яхтите купонът започна, като прекъсванията бяха само за хвърляне на котва в някой залив, за гмуркане или за кулинарни подвизи…

Курсът по ветроходство беше изключително практически, в смисъл, че теорията заемаше наистина минималното необходимо време, а другото беше практика. Води го Явор, морски вълк, пътешественик и капитан с изключителен опит, който е и основател на русенския клуб за пътешествия „Бяла звезда“ (http://bialazvezda.com/), с който с моя човек активно каякарстваме, пътешестваме, изобщо, общуваме с природата, по правилния начин.

Аз лично имах един много ценен момент една сутрин, след като предната вечер бях заспала в кокпита на яхтата, нарушавайки по този начин обещанието към любимия да му правя компания по време на вахтата (онази вечер нашата яхта се беше отделила в залив, при който случай задължително се дава вахта от екипажа, да не би лодката да се удари в някоя скала по брега, ако се случи да бъде завъртяна от веригата на котвата). Събудих се призори, когато Явор даваше последната вахта и макар че причината да се събудя беше прозаична, това ми даде възможност да чуя около едночасова лекция за лятното и зимното небе, за различните навигационни звезди и изобщо за начините на ориентация при плаване в морето. Безценен момент, не помня и половината от казаното, но помня няколко съзвездия и пазя спомена, който ми е ценен.

Спирахме в Трогир и разбира се, в Шибеник, на марината, като по време на бушуващите урагани се отдадохме на туризъм из града, тук-там с бирено-кулинарен отенък…

В един местен ресторант ядох най-вкусния черен ориз (черната „боя“ бе мастило от сепия), който съм опитвала, а в Трогир пък яходме най-фамозната бистра рибена чорба до момента.

Интересното беше, че в марината в град Шибеник на доста от яхтите имаше съвсем млади, 17-18-годишни момичета и момчета, които съвсем самостоятелно се бяха организирали като екипаж и плаваха с яхтите. Явор коментира, че тези деца от малки ходят с родителите си на плавания и до тази възраст вече са абсолютно автономни екипажи, способни да управляват собственоръчно яхта. Нещо, което на мен ми е изключително трудно и до сега да си представя! Нашите екипажи впрочем бяха с капитани от клуба, тоест не се наемаха външни капитани, което също е вариант, ако човек няма правоспособност и опит да управлява, но иска да се „повози“.

Финалът на пътуването в Хърватска беше при Плитвички езера, друго красиво и доста известно място, което напълно оправда името си и очакванията…

София ни посрещна дъждовна и с дупки, а между впрочем ние още в Сърбия си се почувствахме съвсем у дома, когато на два-три пъти спирахме за храна и други естествени нужди по обратния път.

В една кръчма, където спряхме за обяд, преди да прекосим границата с България, от стената, изтипосан на един портрет със сравнително внушителни размери, строго ни гледаше Тито.

IMGP7243 IMGP7257 IMGP7265 IMGP7275 IMGP7289 IMGP7294 IMGP7296 IMGP7315 IMGP7318 IMGP7323 IMGP7330 IMGP7334 IMGP7357 IMGP7363 IMGP7388 IMGP7417 IMGP7639 IMGP7651 IMGP7653 IMGP7657 IMGP7659 IMGP7661 IMGP7679 IMGP7691 IMGP7721 IMGP7725 IMGP7728

Фото: Димитър Танев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: