Сладоледът, Санчо!…

Вкъщи основната машина за ядене на сладолед не съм аз…Това обаче не ми пречи да си развивам своето собствено миниатюрно пристрастяване и най-вече, да изграждам претенциозен вкус към качеството на онова, което поглъщам. Така де, от сладоледа се пълнее, поне да пълнея от качествен!!! Както и с кафето, отношенията ми със сладоледа са от вида „малко, но качествено“, така че съм станала експерт в намирането на добрите места, където не само ще получиш продукт с добро качество, но и където има атмосфера, стил, изобщо професионализъм и вкус.

До неотдавна място номер едно в класацията ми заемаше Confetti…Не искам да изпадам в подробности, главно, защото ме е срам, колко купички, колбички, стъкленички със сладолед са паднали жертва на нашите семейни набези в това уютно, стилно и според мен добре менажирано заведение, където и пастата съвсем не е за пренебрегване, а лимонадата е просто върхЪТ!

И така, след многобройни посещения за сладолед, паста и лимонада, мога с две ръце да се закълна в качеството, което предлагат. Само една подлост трудно ще им простя: факта, че предлагат и сладолед във фунийка от витрината, още при входа. Ако вървиш по Графа, само правиш една крачка в страни, и край, съгрешил си безвъзвратно! По едно време работех наблизо, и добре че това приключи, иначе не знам как щяха да свършат нещата, за мен и за сладоледа…!

IMGP1156 IMGP1144

Скоро обаче имахме срещи от третия вид с една италианска сладоледаджийница, която отдавна заглеждаме с М., но която по неизвестни причини, най-вече може би сезонни, така и не уважихме доста време. Сега се чудя как сме могли да изпаднем в подобна грешка и месеци наред да пренебрегваме това място на райска наслада…

В Sotto Zero успяха да надминат фаворита ни Confetti, поне що се отнася до плодовите сладоледи, в които…ами наистина има плод! Освен това има хубави продукти, хубава сметана, това си личи от километри, сладоледът се спуска от въхра на езика към небцето и прави експлозия от аромат и вкус…великолепно е!

Въобще, мястото стана любимо, мисля, че вече почти успяхме да „изръшнем“ всички вкусове с изключение на два-три. И тук единственият минус е, че е в близост…Тежка е съдбата на сладкоежката, изкушенията дебнат навсякъде!

10291093_1475943756016990_6625897921575130315_n

На трето място, любимо главно заради почивния и лежерен елемент, е употребяването на сладолед от някоя от будките в Южен парк, които общо взето са по пет на сто метра, а обикновено се спираме пред тези на Raffy. Да си вземеш от огромните им фунийки, да се положиш на някоя пейка, и като ти свърши сладоледа, великодушно да споделиш остатъка от фунийката с гълъбите, си има своя неоспорим чар. За качеството: не може да се сравни със сладоледа на горните две места, обаче действително, то е компенсирано от другите много приятни елементи около консумацията.

project13670910432

У дома има и машина за сладолед, подарък от родителите ни, която прави много хубав домашен сладолед. Експериментирали сме с нея и сме установили на принципа проба/грешка как става най-добре. Например установихме, че колкото и да предпочитаме здравословен подсладител, като да кажем мед, с него консистенцията просто не се получава. Уви, трябва захар! Машината е много удобна, единственото малко „спъващо“ нещо е фактът, че трябва да се сложи във фризера окло 12 часа, преди човек да започне да прави сладоледа, за да замрази добре. Тоест, необходимо е някакво минимално планиране…Което разбира се изобщо не е болка за умиране. Последно сме хвърлили око на една рецепта от блога на Джоана Годард, за който тя твърди, че е най-вкусният шоколадов сладолед: http://cupofjo.com/2012/02/the-best-chocolate-ice-cream-youll-ever-have/. Ще видим ние тази работа!…

Лятото тепърва започва, а аз съм готова за нови вкусове и аромати, които щедро ще се разкрият по блогове, сладкарници, колички за сладолед, сергии, щандове и фризери…

И така: лъжици горе за новата реколта от сладолед!

Фото: Диана Георгиева, Десислава Танева, Facebook страницата на Sotto Zero, сайтът „Виж София в снимки“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: