Малко магия

Малко магичен и много сладък момент, точно с такъв започна денят тази сутрин.

Много ще е смешно да кажа, че медитирах, посрещайки изгрева, но…е, опитвах се да го правя поне. Другите сутрини плажът по това време е пуст, само някой и друг смел атлет прекосява плажната ивица, в стремеж към добиването на плажно тяло, без да знае, че тяло той има, а за да стане плажно, само трябва да го положи на плажа…

Както и да е, през въпросната сутрин беше необичайно населено: двойка – мъж и руса мацка, очевидно пресни гаджета, бяха дошли да видят изгрева, а също едно семейство – майка, баща и две момичета, и двете завити в дебели хавлии, очевидно плували в безкрайно хубавата, спокойна и топла морска вода – мислено хваля родителите.

Опитвам се да затворя очи и да направя всичко, както са ме учили в часовете по йога – гърбът изправен, дишането – леко удължено, главата празна (това е най-лесно), краката кръстосани, ръцете изпънати напред върху коленете, показалецът и палецът допрени (ако искаш да се „затвориш“ – с длани надолу, ако искаш да се „отвориш“ – с длани нагоре), тихичко изпято наум ом: омммммммм, омммммм, оммммм, съсредоточаване в точката между очите, вдишвам, издишвам, вдишвам любов, топлина, позитивност, светлина, издишвам негативизъм, страх, клюкарстване, завист…оммммм, омммммм….

Дочувам българска реч, отварям очи – не съм много концентрирана…Обръщам се и виждам двама души, мъж и жена, на зряла възраст, седнали върху две кресла.

Само тях виждам всяка сутрин, както и един „колега“ с фотоапарат, но него тази сутрин го няма. Веднага си мисля: само българите явно сме толкова луди!

И тогава при тях дойде момичето с котката. Размениха по две думи, после то отиде до водата.

IMGP2676

Писаната беше изключително гальовна, мека, тиха, спокойна. Стопанката си я гушна и застанаха на брега така, сякаш се къпеха в изгрева: тихи, хармонични, грациозни.

IMGP2668

Направо ме обзе желание да се потопя в тази тяхна нирвана, затова вземам фотоапарата, искам да запечатам този момент, това малко необичайно чудо.

Не съм виждала подобен момент между човек и питомец, а и не знам дали някога ще видя подобна енергия и хармония. Звучи странно, дано снимките донякъде да предават усещането: беше малко магично, много красиво.

IMGP2674

Час по-късно с М. сме в лодката, морето пак е леко бурно, като предната сутрин, ветровито, развълнувано. От брега ни изпраща един друг четириног приятел, тази сутрин изобилства от симпатични муцунки на плажа!

IMGP2681Навлизаме все по-навътре, и бързо става ясно, че вълните са по-мощни от вчерашните и че планът за обиколка на няколко подобни на фиорди извивки на носа няма да сработи, не и при този вятър.

Стискам фотоапарата, лодката се клати ужасно, не успявам да фокусирам, нито да „удържа“ диагоналите в снимката, което всъщност и при абсолютен покой ми е проблем, а в този момент ми е направо невъзможно!

Щраквам, защото просто не мога да се преодолея и да пусна апарата, попивам образи жадно, в очите ми летят пръски, клатенето става даже опасно, налага се с едната ръка да се държа за борда и да стискам здраво.

Въпреки майсторското маневриране на моя капитан, или по-скоро само благодарение на него, успявам да задържа известно време в тази позиция и снимам, пък каквото ще да става!…

IMGP2697

IMGP2721

IMGP2723

Оказа се, че сме влезли доста навътре. Излизането е трудоемко, докарва ми мазоли от греблото, но щастието е неописуемо!

Тъкмо си прибирам фотоапарата, покрай нас прелита, буквално, дълга, тясна риба с остра муцуна. Зарган. И никакви делфини! Надявах се да видя…няма да е този път явно…

Уморени, но доволни акостираме на плажа и ловко се премятаме, за да се опънем за дневната доза плажно слънце.

Разборът на финала води екипажа на каяка до следния извод: спешно са необходими няколко подобрения по лодката – педали, мотор и колелца.

IMGP2750

Подкрепяме ентусиазма си за бъдещи приключения с най-вкусния гирос в градчето и с най-студената бира. Ямас!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: