Три дни на язовир Голям Беглик

Влюбена съм в това място, във високите, гигантски борове, във въздуха, който сякаш можеш да режеш и да ядеш, напоен с аромата на треви, смола и билки, в простора над теб в небето, във водната шир, в шишарките, които шарят по пътечките, заслани с борови иглички, в мекия мъх, по който стъпваш с боси крака, сякаш е специално постлан килим.

IMGP3602

Акустиката тук е някак различна, като в зала, звездите нощем са големи като орехи, ярки, многобройни, много често – падащи, отнасящи безброй намислени мечти, копнежи, желания…Тук по средата на един тих и красив залив М. ми предложи да се оженим, пак тук, насред една просторна, красива, упойваща поляна бе и сватбата ни, в компанията на най-близките ни и на най-добрите ни приятели…

IMGP3509

***

Пътуваме след работа, в петък, и след едночасово, че и повече, висене в софийското задръстване успяваме да изпълзим от града. Въпреки дългия летен ден пристигаме почти по тъмно: компанията е направила салатата, опекла е пържолите, пие узо и китарите вече са загрели. Опъваме палатката: винаги първата ни и най-важна работа, като изборът на място изисква завидни анализаторски способност и опитности, съобразно слънцето, сянката, вятъра, разположението на звездите, едва ли не и не на последно място децибелите на хъркане на съседите, минали щателни прослушвания при предходни къмпингарски сбирки. Мохабетът е сладък, нощта е дълга, а запасите – дълбоки.

Сутринта в събота събуждането е приятно, росата не се е вдигнала и хиляди иглички полазват по краката още с първото стъпване.

С М. тръгваме към близката чешма и срещаме Явор, шефът на клуба, който се е отправил в същата посока. Към нас се присъединява един четириног симпатяга, който през цялото време живееше с убеждението, че ни прави услуга, като ни развежда из района. Всъщност той или по-скоро то, идваше всеки ден до палатките ни, и след като получеше кокал или наденица, цял ден плътно ни съпровождаше като екскурзовод в разходките, явно с твърдото намерение да ни се отплати за гощавката.

IMGP3539

Като се връщаме при палатките си, се оглеждам, и виждам кумата ни, която ме извиква на сутрешно гледане на язовир – традиционна каякарска медитация.

IMGP3654

Разни хора вече полека се излюпват от палатките си, а кумът ни е включил примуса: носи се аромат на току-що сварено кафе.

IMGP3569

Ние сме алтернативно звено, разполагащо с професионален готвач. Алтернативно звено сме, защото обикновено сме в комплект с клуба, от който сме част, и сме плътно заедно с всички клубни хора, но този път има група от голяма институция, с която има планирани спортни дейности, така че пак сме с клуба, но се намираме леко встрани от събитията. Лагерът на групата е недалеч, а вечер разбира се сме заедно с водачите, които през деня са заети с официалната програма.

IMGP3640IMGP3651 IMGP3665 IMGP3668

А с професионален готвач разполагаме, защото сме късметлии!

IMGP3620IMGP3678

След сладко пиене на горчиво кафе двамата с М. решаваме да обиколим два от трите ръкава на язовир Голям Беглик, докато официалната група се отправя към язовир Широка поляна – на няколко километра е и също е хубаво място за каякинг.

IMGP3763

Мятаме се в лодката на кума ни и тръгваме: времето е слънчево, има само вятър, който е малко насрещен и вдига вълни, което изобщо не ни плаши, само уморява малко повече, ама ние сме закалени!

IMGP3727IMGP3736

Гребем около два часа и половина и излизаме уморени и доволни. Междувременно групата е огладняла и се взема решение да се отиде до язовир Широка поляна, където се срещат луксове като заведение с паметни чорби, магазинче и фурна.

IMGP3760

Ах, фурната! Легенди мога да разказвам за кифлите с мармалад – не-ве-ро-ят-ни! Вкусни, меки, току-що извадени, а хлябът, хлябът – топъл, с хрупкава коричка, прясно изпечен, като стиснеш, пак се надига обратно, дъхав, вътре мек като душичка, изяждаме цял още в колата на връщане, най-редовно!

Чорбите бяха на ниво: телешка, шилешка, шкембе, гъсти с много мръвка, топят се. Упрек отправи съвсем на място само готвачът в групата ни, задето пилешката супа, най-ядената, свършила, обаче в ресторантчето не правят друга, а връщат хората.

„Българска работа – коментира Пацо- ами като е свършила, направи друга! По-добре да хвърлиш после, отколкото да връщаш толкова хора! Никакъв нюх за бизнес!“.

Съгласна съм изцяло с него, знаеш, че идват много хора в събота и неделя, ресторантът или по-правилно, кръчмата ти, е пълна, готвиш вкусно и имаш клиентела, ами като ти свърши супата, направи още, сакън да не остане някоя паница непродадена!

Връщаме се в лагера, където след кратък мохабет се започва подготовката за вечерта, пали се огън, правят се палачинки на газов котлон и всякакви други вкусни неща, а междувременно се ядат залъци хляб, поръсени със зехтин, червен пипер и чубрица.

IMGP3768IMGP3799IMGP3777 IMGP3809 IMGP3805

В неделя го удряме на мързел, и освен че се смесихме с нашите хора от клуба, за да организираме изпращането на групата, главно се търкаляхме по поляната, оглеждахме се за някоя горска ягода, събирахме палатки и други занимателни дейности, като цяло – мързел…

IMGP3812

Тръгнах си с голямо нежелание, и докато главата ми се маеше по завоите, а от плейъра в колата крещяха големите имена в рока, се заричах да дойдем пак, и пак, и пак, да гледаме огромните звезди, да палим огън, в който да печем картофи, да си разказваме забавните истории, и да пеем с китарите и да слушаме шепота на огромните борови гори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: