Някои подробности относно облеклото

Днес една публикация в блога на fабриката ми напомни, че времето за приключения по вода малко по малко се изнизва: още месец, и на водни приключения ще се отправят само най-закалените и ентусиазираните (клубът към който се числим и аз и М. прави задължително и зимно плаване, през февруари). За повечето нормални хора, които схващат зимата като сезон за пиене на червено вино и дълги вечери пред камината, и които предпочитат топлината на лятото за подобни инициативи, искам да споделя няколко подробности относно облеклото, в случай че настъпи ентусиазъм за лятно плаване!

Силното слънце е една от причините дрехите да се подбират много внимателно. Обратно на логичното предположение, че в близост до водата е хладно, всъщност през горещите дни на лятото и близостта на водата не помага, а мамещите с хладна сянка дървета по брега трябва да се избягват, защото сблъсъкът с клоните им е една от най-честите причини за обръщане на лодката.

Крайно са необходими леки, бързосъхнещи дрехи, които обаче да предпазват от слънцето.

Предлагам тук няколко снимки, на които съм като манекен на добре съобразено каякарско облекло, за целите на описанието 🙂

11052231_10153235894453737_8730926734583565742_n 11261203_10153235894528737_8202807984945968555_n

Снимки: Lena Barbalena (https://www.facebook.com/lena.barbalena?fref=ts)

След дълги тестове върху нищонеподозиращи субекти, доброволно участващи във водни приключения, са били оформени няколко основни извода, от главата към краката:

Главата: очила и кърпа, да, кърпа, а не шапка, освен ако не е ужасно удобна и е снабдена със здрави връзки, всичко друго някак си бива отвято от вятъра, безапелационно.

Кърпи се продават в спортните магазини, този вид имат поне 10 различни начина на поставяне върху главата, описани са на схемата, която задължително върви с кърпата, много са леки, почти въздушни, могат да се носят и на врата, примерно по този начин, като шал.

11986489_10153235876778737_7792712447738962459_n

Очила, непременно очила, дългите часове на слънце си казват думата, дори и най-издръжливите очи се уморяват…Да не говорим, че човек си образува бръчки от 4-6 часа свиване на вежди! Малък проблем е, ако гребете по-бързо и водата ви пръска, така че, ако си намерите очила с малки чистачки, купете си, аз още не съм открила!

Тялото: трудно е да се намери облекло, което да покрива тялото, за да не изгориш, а същевременно да е фино, за да е прохладно и да съхне бързо, защото дори в жегата мокра подгизнала блуза невинаги е приятно нещо. За да се постигне комбинацията от нужните качества, в нашата дружна група носим едни ризи, чиито дизайн и изработка са поели едни много талантливи и красиви жени, майка и дъщеря, а благодарение на тяхната артистичност и вкус, освен подходящо облечени сме и много цветни и хубави :-))

562297_10200332475146546_865102905_n

Краката: много фини памучни, но най-добре бързосъхнещи панталони, най-добре 3/4, а не съвсем къси. Като изключим секси ефекта, от късите ви очакват само надирания по всевъзможни пръчки, които вечно изникват не знам откъде в природата…

Стъпалата: може туристически сандали, още по-добре кроксове, а най-най-добре сандали с протектори на пръстите, лично аз не съм фен на водните обувки, но много приятели носят и такива.

Предупреждение: никога, никога не си сваляйте сандалите в лодката по река, независимо колко ви изкушава идеята! С М. се е случвало да се обърнем по нещастни обстоятелства в много мощен бързей, в който засмукваше толкова силно, че не можеше да се плува, а водата само ни премяташе, и важното беше да застанем възможно най-вертикално, колкото е възможно, за да не те мята бързеят наляво, надясно като парцалена кукла. Стъпалата ми бяха надрани, а ако не бях свалила сандалите, нямаше да е така. Не сваляйте и спасителната жилетка, в този ред на мисли, особено ако не сте супер уверени като плувци, аз съм, и пак я нося…

За най-запалените: ако ви се случи да плавате напролет или през есента, много фирми предлагат на добри цени непромокаеми панталони и якета, гумени ботуши, неопренови боти, които вършат страхотна работа, за да се радвате на преживяването в природата, която е красива всякога, а не да тракате зъби и да мръзнете с мокри крака, което не е приятно в студа.

Най-вече, не си забравяйте приключенското настроение!

Приятно плаване, има още хубаво време 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: