Имало едно време Мими Торисон II

Продължение…

Прецизен мизансцен

Ако разгледате първите снимки в Instagram на Мими, ще попаднете на две неясни селфита. « В началото беше сякаш на шега, разказва тя. А после разбрах, че това е моята витрина. Спрях да правя снимки със смартфона си и грижата за фотографиите премина в ръцете на Оддур. »

Що се отнася до канала в YouTube, Мими не дава да се издума за « поставяне на уеб камера ». Най-добрият приятел на Оддур, режисьор на видеоклипове, идва от Исландия, за да снима. « Искам да бъде хубаво. » Ще си каже човек, че да се направи от красотата начин на живот не се случва от само себе си. Колко кадъра на димяща лучена супа са необходими, преди да се получи хубав кадър? « Случва се яденето да изстине, преди да се получи снимката, но пак го претопляме. »

В една винаги заключена стая, в сляпото петно на партера, двойката складира онова, което никога няма да видите върху снимките : кофи за боклук, мръсна посуда, домакински продукти и други предмети, неподходящи за Instagram. « Може дори радиатора да преместя, само да се получи хубав кадър», признава Оддур.

Анна Уинтър в плен на магията…

Цялата тази цифрова красота се оказва доходоносна в реалния свят. Толкова е чаровно, толкова френско (в холивудския смисъл на думата), че хората идват отдалече, за да вкусят от тази екзотика « в истинския живот ». Шест американци и една канадка са тук, за да се научат да готвят като Мими – по 2 000 на човек за четиридневно ателие. В менюто: супа от тиква и кестени, патешки гърди, печени върху лозови пръчки, и сотирани картофи.

Мегън, адвокат от Вашингтон, си води записки, но си признава, че е направила пътуването не толкова заради рецептите, които « обожава », колкото заради този « вдъхновяващ » начин на живот, който тя скрупульозно следи в Instagram : « Искам да имам деца, и дойдох да видя как прави нещата Мими [която има пет: четири от връзката си с Оддур и едно от предишна връзка]. Иска ми се да се докосна до този живот, да напусна Вашингтон… »

Дори Анна Уинтър остава без думи пред снимките в блога на дамата от френски-китайски произход. « Искам я на корицата! Медок е новото модно място. » Мими и семейството й са на първа страница на Conde Nast Traveler през 2014 – снимките са на Оддур, сътрудник на списанието, а журналистката, ангажирана да направи репортажа, се предава на мечтата: купува вила в селцето, където живеят Торисон. И тя далеч не е единствената. Кметът на селото е във възторг: « Мими Торисон е нашият най-прекрасен посланик. »

… а освен нея, и марките

Марките веднага са напипали изгодата от сближаването с « дигиталните инфлюенсъри ». « Най-интересното за марките е да видят продукта си използван продължително време: една дреха може да се носи по десет различни начина », разказва Елоди Жакмонд.

На съвсем ниска цена предметите съвсем естествено се смесват с фотогеничната среда на звездите от социалните мрежи. Така например печката за готвене „Лаканж“,  която често може да забележите върху снимките на Мими, е подарък от фирмата. Тя уверява, че е имала намерението да я плати: « Аз не се стремя да бъда кралицата на Instagram, нито да се издържам от живота си в социалните мрежи. »

Между подаръците в натура, рекламните банери и включването в мизансцена на някой продукт, между възнагражденията от няколко хиляди евро за една снимка в Instagram или за бележка в блога, някои живеят доста комфортно, извличайки полза от „отразяването“ на живота си в социалните мрежи. Фату Ндиайе, с  50 000 последователи – което е значително число – потвърждава, че печели повече от 3 400 евро месечно в своя Instagram и Blackbeautybag, блога й за тъмнокожи красавици.

Начело на най-добре платените « инфлюенсъри » във Франция, 31-годишната Бети Отие, модна блогърка, признава, че припечелва от блога и от присъствието си в социалните мрежи (700 000 последователи в Instagram) « между 300 000 и 500 000 евро на година » – толкова, колкото и шефката на FMI.

Обаче прекаленият интерес, на който са обект, може да постави младите блогърки на тежко изпитание. Когато акаунтът й прераства от обект за камерна аудитория до място с над 60 000 последователи, и се оказва наводнена с имейли, дизайнерът-илюстратор Марго Бети, на 27 години, първоначално решава, че я чакат многобройни предложения за работа: « Но не. Нямало дори едно елементарно “Здравей, Марго”, нищо. Това били колективни имейли, изпращани от марките на така наречените „инфлюенсъри“. Не ги интересува моята работа, а броят хора, до който мога да достигна. Отказах всички предложения, аз не съм рекламен билборд. »

“ Докато първоначално интернет бе контра-образът на телевизията, сега упорито се настоява за завръщането на тиранията на естетиката. ” коментира Мишел Стора, психоаналитик

22 часа, улица „Луден“ номер 1, Сейнт Изанс. Обитателите са обзети от един вид опиянение, което се дължи колкото на « цялото това щастие и цялата тази красота », толкова и на шампанското и виното. Огънят от лозовите пръчки, върху които се пече патешкото, ароматът на горящо дърво и кипариси, тихото озвучане на джазовата музика, кучетата, тичащи около масата, най-малкото момиченце, което дърпа майка си за роклята…Давид вдига своята чаша: « Вие не го правите заради суфлето, правите го от любов. Наздраве! »

Само Мими е леко сдържана. « Понякога, зад гърба ми, задават въпроси на Алегра [нейната асистентка от италиански произход] дали винаги се обличам така. Отговорът е да. » Тя разказва всичко това с вид, който издава че изпитва смесени чувства, като от една страна се ласкае, а то друга се притеснява, че я наблюдават толкова внимателно.

Съвършенството, което демострира, пробужда както възхищение, така и завист, изказва наблюдението си психоналитикът Мишел Стора: « Тази витрина на съвършения живот ни кара да се фиксираме върху липсата си на постижения. »

На другия ден, в 9, 30 ч., докато Мими приготвя палачинки с канела, « всеки уикенд ядем палачинки, скоунс или гофрети за закуска », откриваме отново съпруга й с гъба в ръка, застанал пред синята порта. Той чисти следите от кал, нанесени от кучетата. Лицето му е изопнато, малките са се будили едно след друго през цялата нощ. Той пояснява: «Живеем живот-мечта, но той изисква добра поддръжка. »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: