Блатно приключение

След дълго чудене и с мъка на сърце, принудени от безапелационната прогноза, решихме да се откажем от планираното за празниците пътуване до язовир Ивайловград, за тридневно каякарстване с приятели. Освен това в хороскопа ми пишеше, че е добре да прекарам празничните дни в уединение и отдадена на европейско кино (точно така пишеше: „понякога човек има нужда от европейско кино!“) и като никога реших да се съобразя с предсказанията на звездите! Скубахме си косите, разбира се – три дни гледахме небето, в наблюдаване на всяка капка дъжд и разкъсвани от терзания: не трябваше ли все пак да тръгнем. Нас принципно три капки дъжд и един-два потопа никога не са ни спирали!

Драгоманското блато открих в разни статии, посветени на интересните дестинация в близост до София. Откровено си признавам, че описанията на мястото привлякоха вниманието ми, но съпровождащите го типични за много туристически места в България вайкания относно липсата на поддръжка и добри условия, ме настроиха отбранително. Въпреки това, бяхме взели решение да се пробваме.

Речено, сторено – потеглихме към Драгоман сутринта. Грабнахме една кренвиршка от близкото магазинче и един сок от бъз, и отпрашихме – моята нервност вече бе достигнала връхната си точка, след като вместо да въртя гребло и да пия мастика полъхвана от язовирен бриз, аз се носех по околовръстното шосе на София, с изглед към кв. „Люлин“. В главата си направо чувах глас на екскурзовод: „На ваше ляво – Люлин истейт…“ Не, изобщо не съм сноб, просто имам нужда от друга гледка, и като си мислех къде можеше да съм в онзи момент…мъка!…

И така, нервна и предубедена пътувах с любимия си към избраната блатна дестинация. Слуховете за разбит път се оказаха повече от верни – от отклонението при сградата на центъра „Драгоманско блато“ до самото блато се минава по път, осеян с дупки, през които и професионален пилот от формулата ще се затрудни да мине безпроблемно.

И тук спирам с негативното, на първо място, защото ние сме пътували по много чукари и речни брегове, до които дори няма черен път – при внимателно шофиране и с повече желание човек може да стигне на доста места, а нали на приключение не може да се ходи само по магистрали, та разбитият път не е най-голямата беда. На второ място спирам, защото видяното надмина очакванията ми.

Красиво и зелено, обитавано от много птичи видове, ненуждаещо се от кой знае какви съоръжения, за да разкрие дивата си красота, Драгоманското блато е райско място за обичащите водата, птиците и ширналия се простор (гледката към обкръжаващата блатото Чепън планина е достатъчно впечатляваща!).

IMGP5691

Има чудесни пътеки, които обаче внезапно свършват в нищото, а е възможно да бъдат реконструирани с малко помощ.

DSC_4655

На мен ми подейства успокояващо и зареждащо, като всяко общуване с красотата на природата.

DSC_4659

IMGP5733

На табела при повредения участък има указания как може да се подпомогне възстановяването на обекта.

IMGP5732

За сметка на донякъде липсващите дървени мостчета има прекрасна вишка, от която скришом може да се наблюдава птичият свят и да се практикува така нареченият „bird watching“.

IMGP5758IMGP5767

Някой даже беше увековечил предпочитанията си на една от вътрешните стени на наблюдателницата:

IMGP5751

А красота за наблюдаване не липсва, макар че птиците се бяха изпокрили за момента, или може би ние не сме били достатъчно търпеливи…

IMGP5717IMGP5723IMGP5731IMGP5744IMGP5760IMGP5761

На мен ми стига и тая награда, че на връщане, на излизане през Драгоман, успях да снимам първото си щъркелово гнездо за тази пролет, барабар с двата щъркела, населяващи обекта.

IMGP5772

Моят човек така се разчуства от цялото преживяване, че в прилив на чувства с любов ме нарече: „Мое блатно кикиморе!“ Не съм се чувствала по-поласкана напоследък, предвид дивата красота на Драгоманското блато…

IMGP5702

Зарекохме се пак да дойдем!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: