Шарената черга

Като бях дете, дойдеше ли жежкото на лятото, идваше време да се перат килимите и ашите. Всяка година това ставаше по един и същи начин – мятахме се цялото семейство на колата, и отивахме във Велинград – родният град на баба. Майка има в сватбения си чеиз няколко такива ръчно тъкани китеника. Обичам най-много един в кафяво, жълто и оранжево. Имам усещането, че ако го прегърна, ще прегърна наведнъж цялата красота на Родопа планина, пищната й прелест наесен, когато горите пожълтеят и пламъците на червеното избухнат по листата, като внезапно плъзнали пожарища. Топло и хубаво е в този китеник, носи спомена за лятото и топлината на есента. Затова прането на мамините аши е като някакъв неизменен ритуал – да се наситят пак с боровия въздух, да попият пак аромата на къщите, чешмите, водата, да пият от Родопите. Та като се приберем с изпраните китеници, да си занесем у дома мириса на нашия корен.

Тръгвахме сутрин, рано, да сме по-отрано на опашката, защото в съботните дни се струпваше много народ, и всеки с цяла кола черги и килими. Помня много ясно голямото корито, в което се въртеше ашата – водата реве като хала, бясна и разпенена, върти, върти, върти. За чергите имаше едни циментови подове, да търкаш с четката до премаляване. Както казваше едно братовчедче, да се излизгат микробите.

Като си готов с прането слагаш всичко на едни дървени греди, да съхне. Че като се опнат онези черги и одеяла, килими и аши – червено, зелено, жълто, оранжево, кафяво, греят на слънцето, а въздухът мирише на бор и на смола.

Оттогава мирисът на бор и на смола неизменно ме изпълва с щастие, и пред очите ми грейват шарените черги, а в ушите си чувам тътена на водата, бистра, чиста – сълзите на планината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

нож и виличка

блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български

Ellie After

Creating with textile in style

Yolina's Helvetia

Just another WordPress.com site

heartbeats

Личен блог

Sunshine's kitchen

Личен блог

79 ideas

Личен блог

Parentland

Личен блог

Atelier Doré

Личен блог

На по книга, две

Личен блог

Яна (несъвършенството прави стила ...)

за виното и добрия живот, най-сетне и лично ...

LAMARTINIA

Личен блог

%d bloggers like this: